Izlet u Vinkovce

Dana 4. svibnja 2019 godine na poziv Udruge „Zlatne niti“ Vinkovci organizirali smo izlet za članice Mammae Kluba Osijek. Putovali smo vlakom u suradnji s Udrugom željezničkih umirovljenika Osijek. Na kolodvoru Vinkovci dočekale su nas članice udruge „Zlatne niti“ s kojima smo posjetili njihove prostorije. Pri susretu su razmijenjeni prigodni darovi od našeg Kluba slika „Narcisi“, oslikana boca i prigodno piće koje su izradile naše članice kluba. Od domaćina smo dobili ručno izrađenu prigodnu vrećicu i vezeni nadstolnjak.

Domaćini su nas dočekali vrlo srdačno s pićem dobrodošlice, slavonskim delicijama i vrlo lijepo izloženim svojim ručnim radovima.

Upriličili smo pregled (samopregled) dojki na našoj lutki što je bilo zanimljivo domaćinima pa su i same praktično obavljale preglede.

Gospodin Domagoj Knebl predsjednik udruge dopunio je znanstveno kraćim predavanjem o karcinomu budući da mu je to struka.

Zatim smo s gospođom Ljubicom i Kristinom šetnjom kroz grad posjetili etnološki dio Muzeja grada Vinkovaca gdje nam je domaćica Ljubica Gligorijević na osobito zanimljiv način približila etno bogatstvo Vinkovaca i okolice te poznatih Vinkovčana. Ovdje smo mogli razgledati postave starih zanata, stare narodne nošnje, vezove i zlatoveze, opreme zaprežnih kola, stare alate i dr.

U drugom dijelu muzeja gospodin Hrvoje Vulić nas je upoznao s poviješću Vinkovaca i bogatim arheološkim nalazima na području Vinkovaca i okoline.

Nakon muzeja ručali smo u hotelu „Slavonija“ te lagano prošetali uz Bosut uživajući u sunčanom proljetnom danu. Posjetili smo kuću Ivana Kozarca pred kojom se nalazi spomenik „Ivana i Marije Kozarac (šokački „Romeo i Julija“). Posjetili smo unutrašnjost kuće u kojoj je postavljen muzej na sjećanje Ivana Kozarca. Ovdje smo čuli nekoliko zanimljivosti iz života ovog pisca i njegovoj tajnoj ljubavi. Ivan je napisao i nekoliko pjesama (Milo moje, Umiranje… i roman Đuka Begović) posvećen Mariji Kozarac. Umro je u 25-godini. Njegov rođak Josip je bio manje poznat iako je bio  plodniji pisac i napisao više djela.( Tena, Mrtvi kapitali idr.)

Šetnjom uz Bosut smo se uputili na željeznički kolodvor i vlakom vratili u Osijek. Većina naših članica je bila oduševljena putovanjem vlakom od kojih su neke izjavile da se vlakom nisu vozile od svoje mladosti.

I tako je završio ovaj zanimljivi i sveobuhvatni izlet u nama susjedni grad ovog proljetnog sunčanog dana.

Osijek, 07. svibnja 2019.

Iva Ćurak