Najava humanitarne akcije Dan narcisa 2021.

Dan narcisa humanitarna akcija, već desetljećima poznata našim sugrađanima, u kojoj se toga dana prodaju poklonjene narcise, a prikupljena sredstva namijenjena su prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke obilježava se tradicionalno prve subote proljeća.

Narcise simbol proljeća, života i nade, u našoj zemlji su uvelike prepoznatljive i kao simbol dana koji je namijenjen jačanju svijesti o prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke kao i podrške svim onim ženama koje su od raka dojke oboljele. Obilježavanjem ovog dana potičemo na razmišljanje i djelovanje u svezi preventivnih pregleda i na aktivniju brigu o vlastitom zdravlju kao najvećem bogatstvu svake pojedine osobe.
Sve nedaće uzrokovane pandemijom COVID-19, velikim dijelom postale su prepreka i u našim svakodnevnim aktivnostima, iz kojih razloga nismo u mogućnosti provesti sve planirane aktivnosti s našim sugrađanima u zajedničkoj borbi protiv raka, na način na koji smo to činili desetljećima, jer odgovorno ponašanje i pridržavanje protuepidemijskih mjera i zaštita svekolikog zdravlja u ovome trenutku su više od imperativa.
Stoga će i ovogodišnje obilježavanje biti nešto drugačije forme, ali s jasnom i snažnom porukom značaja prevencije i ranog otkrivanja raka dojke kao najvažnijeg čimbenika u uspješnom liječenju i izlječenju od ove bolesti, ali isto tako i značaja uspješne rehabilitacije oboljelih žena.
Umjesto tradicionalnog subotnjeg druženja na glavnom gradskom trgu ove godine Mammae Osijek-klub žena liječenih na dojci, Gradska liga protiv raka Osijek i Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije u suradnji sa KBC Osijek, Doma zdravlja Osječko-baranjske županije, Medicinske škole Osijek, IK Javor Osijek, predstavnika Grada i Županije ove godine priređuju tradicionalnu javnozdravstvenu kampanju Dan narcisa koja će se održati 27. ožujka 2021. godine kod Pješačkog mosta od 10 do 12 sati prigodnom prodajom i podjelom cvijeta narcisa i edukativnih materijala pozivajući zainteresirane građane ovoga puta da se pridruže aktivnosti „Hodanjem do zdravlja“ i osjete blagodati tjelesne aktivnosti hodanja i vježbanja u prirodi u ugodnom i sigurnom okruženju pod vodstvom stručne osobe, a čije su redovite polaznice članice Mammae kluba Osijek i koje zajedno sa brojnim sugrađanima svake subote kroz aktivnost hodanja u prirodi i na svježem zraku održavaju i poboljšavaju svoje zdravstveno stanje, ali i smanjuju rizik od razvoja bolesti te promiču hodanje kao najjednostavniju zdravu naviku našim sugrađanima s ciljem unaprjeđenja cjelokupnog zdravlja.
Istodobno koristimo prigodu kako bi obavijestili naše sugrađane kako je u ožujku 2021. godine započeo je 7. ciklus pozivanja u Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke koji će trajati 2021-2023. godine.
Pozivaju se žene u dobi 50-69 godina rođene 1952.-1971. godine. Žene će kao i svih ovih godina dobiti na kućni adresu kuvertu s pozivnim pismom, kupovnicom i edukativnom brošurom.
Ovaj program probira je namijenjen osobama koje nemaju znakova (simptoma) bolesti.
Ukoliko sugrađanke imaju bilo kakvo pitanje o ovom programu a navedenih su godišta, mogu nazvati besplatni broj telefona Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije 0800 200 158 (ponedjeljak-petak; 07 - 15 sati) i dobiti sve potrebite informacije.
Rak dojke vodeće je sijelo raka kod žena u Osječko-baranjskoj županiji, Hrvatskoj ali i svijetu. Trećina oboljelih umire radi otkrivanja bolesti u uznapredovaloj fazi, stoga je od iznimne važnosti prevencija i rana dijagnoza, kada su mogućnosti za izlječenje jako velike, stoga pozivamo žene da se odazovu na besplatnu mamografiju, a sve žene koje su već obavile mamografiju prije no što smo ih pozvali neka nam jave taj podatak, kako bi provođenje programa bilo što uspješnije.
Kako je godina od ožujka do ožujka bila iznimno teška zbog pandemije COVID-19 za rad Mammae Osijek-kluba žena liječenih na dojci, svi ljudi dobra srca i oni koji prepoznaju značaj našeg sada već 27 godina rada na prevenciji raka dojke, kao i potpori i uspješnoj rehabilitaciji oboljelih žena mogu uplatiti donaciju za rad kluba i na tome im veliko hvala.

MAMMAE OSIJEK Klub žena liječenih na dojci
Adresa: J. Leovića 4 (Dom zdravlja "Drava") 31000 Osijek
mob: 091/480-1102
email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
OIB: 73728285865
Žiro račun: ERSTE BANK IBAN HR6324020061100917951