U Osijeku obilježen Dan narcisa

Prva proljetna subota u Osijeku tradicionalno je protekla u znaku borbe protiv raka dojke. Prodajom i kupnjom cvijeta narcisa prikupljala su se sredstva i podsjetilo na važnost prevencije i ranog otkrivanja raka dojke, ali je i dana podrška svim ženama koje su oboljele od istog.

Podršku kampanji dali su i osječki gradonačelnik Ivan Radić te njegov zamjenik Dragan Vulin.

– Došli smo podržati ovu hvalevrijednu javnozdravstvenu i humanitarnu kampanju. Drago mi je da se Osijek danas, na prvu proljetnu subotu zažutio. Znamo da je izuzetno bitno rano otkriti rak dojke i na ovaj način želimo pozvati sve naše sugrađanke da redovito obavljaju preglede, kao i muškarce koji također mogu imati problema – poručio je gradonačelnik Radić i dodao kako Grad Osijek redovito podržava sve edukativne zdravstvene akcije i kampanje, što će nastaviti i ubuduće.

– Pozivam naše sugrađane da se danas od 10 do 12 sati pridruže organizatorima i podrže ovu kampanju, kao i aktivnost Hodanjem do zdravlja. Osijek je idealan grad za šetnju, pogotovo uz našu promenadu, zrake sunca i proljeće – rekao je gradonačelnik.

Program su organizirali Mammae Osijek – klub žena liječenih na dojci, Gradska liga protiv raka Osijek i NZJZ Osječko-baranjske županije, u suradnji s KBC-om Osijek, Domom zdravlja Osječko-baranjske županije, Medicinskom školom i Izviđačkim klubom Javor.

– Sve češće obolijevaju mlađe žene. Ta se dobna granica značajno snizila, 20 posto žena mlađe je od 50 godina. Zato se mi svake godine okupljamo u proljeće i jesen kako bismo obilježili važne datume i podignuli samosvijest žena o tome koliko je važno voditi brigu o sebi, ponajprije obavljati samopreglede, ali i preglede koji su preporučeni u sklopu kampanja Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo – rekla je dopredsjednica kluba Mammae Ljubica Ranogajec.

Zato je ponovljen poziv ženama da se odazovu na besplatnu mamografiju, za koju one u dobi od 50 do 69 godina na kućnu adresu dobivaju kuvertu s pozivnim pismom. Za sva pitanja mogu nazvati besplatni broj telefona Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije 0800 200 158 od ponedjeljka do petka od 7 do 15 sati.

Danas je održana i aktivnost „Hodanjem do zdravlja“ u kojoj redovito sudjeluju članice Mammae kluba Osijek, a koje zajedno s drugim sugrađanima hodanjem u prirodi i boravkom na svježem zraku održavaju i poboljšavaju svoje zdravstveno stanje, te smanjuju rizik od razvoja bolesti.

Izvor: https://www.osijek.hr/dan-narcisa/

 

  • 01
  • 02
  • 03
  • 04
  • 05
  • 06
  • 07

Izvor: https://www.youtube.com/c/TelevizijaSlavonijeiBaranje