Mammae klub Osijek već 23 godine pruža utjehu, iskustvo i informacije ženama oboljelim od raka dojke

Samopregled dojki prvi je korak u prevenciji i otkrivanju ove zloćudne bolestiŠok, nekoliko informacija od strane liječnika i strah od nepoznatog prvo su što iskusi većina žena kada doznaju da boluju od raka dojke. Od ove zloćudne bolesti u Hrvatskoj godišnje umre oko 1 000 žena, a oko trećine malignih bolesti kod žena čini upravo rak dojke. Ali, zahvaljujući hrabrim ženama koje su uspješno pobijedile karcinom, svjetlo nade, potpore i prijateljstva gori pod nazivom "Mammae klub Osijek", koji ove godine slavi svoj 23. rođendan.

Klub koji broji oko 60 članica nedavno je dobio i svoje prostorije u Domu zdravlja "Drava"

i upravo ondje šire prijateljstvo i zajedništvo za svaku novu ženu koja na svojoj strani želi grupu iznimnih žena koje su spremne odgovoriti na svako pitanje: "To je rezultat naših nastojanja da dopremo do što više ljudi, da se zna da smo tu i da želimo razmijeniti iskustva. Različita pitanja su tu kada se to dogodi, iznenađenje bude svakoj ženi, a ona možda nema pitati nekoga jer je kod liječnika obično to koja minuta razgovora i to je to. U ovoj godini smo tako dobile 15 novih članica koje su došle u početnoj fazi kako bi saznale što ih čeka", priča nam Katica Andraši, predsjednica Mammae kluba Osijek.

Samopregled dojki prvi je korak u prevenciji i otkrivanju karcinoma te je izuzetno bitno da se o tome osvijeste djevojke već u srednjoj školi jer se dobna granica oboljelih žena sve više spušta. I u Kliničkom bolničkom centru Osijek kreću s novim načinima liječenja raka dojke kako bi "pametnim lijekovima" i ciljanim zračenjem olakšali pacijenticama put do ozdravljenja: "Sada je nova metoda da se s kemoterapijom počne prije operacije i zračenja jer žene koje su sad oboljele kažu da im je to puno ugodnije. Operacija je jedan veliki šok za organizam i onda kemoterapiju i zračenja žene počinju s imunosistemom na nuli, a ako kemoterapija počne prije, onda ju organizam još nekako izdržava. Svaka kemoterapija je strašno teška", objašnjava Predsjednica i dodaje: "Svaka informacija novoj pacijentici puno znači, kada se ona psihički priredi, kada ipak zna odlučiti prioritet - želim ozdraviti, želim se boriti za obitelj, želim biti korisna i sebi i drugima i prolazi tu krizu na lakši način nego da je prepuštena sama sebi. Cilj nam je bio osvijestiti ljude da se to događa, ne nekom drugom, nego da se može i nama to dogoditi, i vidim da se rezultati polako pozitivno pomiču".

Članice Kluba priznaju kako su u početku bile skeptične prema dolasku u Klub i traženju informacija jer su mislile kako će sve biti puno negativnosti, no drago im je što su bile u krivu. Zajedno organiziraju radionice, idu na izlete, druže se... "Meni je sada 19 godina otkad sam operirana i kako sam u Klubu. Sa 44 godine sam dobila karcinom, ništa nisam znala, nisam ni pomislila bi tako što mogla imati. Poslije sam upoznala Predsjednicu i uključila se. Njihova iskustva su mi jako puno pomogla - nešto čuješ, dođeš do nekakvih saznanja, redovito sam tu i uživam", rekla nam je gospođa Jadranka, jedna od članica Mammae kluba.

"Ja se nisam na vrijeme javila. Ja sam 1991. godine operirana od raka dojke, imala sam 41 godinu i nisam dolazila u Klub. Mislila sam da ću slušati tužne priče kao što sam ja imala kod kuće. Nisam imala osobu koja će reći: "Dođi, nije tako!" pa sam 2008. išla na amputaciju dojke i tada sam se odlučila doći. Jako mi je lijepo. Tu smo mi sve žene poprilično iste, sve imamo iste zdravstvene probleme, ali mi smo vesele, vedre i to sve nosimo uz osmijeh i bol se lakše podnese", kaže gospođa Iva.

Već četiri godine udruge žena oboljelih od raka dojke na području cijele Hrvatske prikupljaju sredstva za kupnju aparata za intraoperativno zračenje (IORT), čija je vrijednost oko pet milijuna kuna jer Ministarstvo zdravstva, kako smo već pisali, nema novca za ovaj aparat koji bi mogao spasiti dio života žena oboljelih od karcinoma dojke. Donaciju za IORT možete dati pozivom na broj 060 91 91 91 (cijena poziva je 3 kn + PDV za pozive s fiksne mreže i 4,04 kn + PDV za pozive s mobilne mreže) ili uplatom na žiro-račun HR60 2500 0091 1021 36260.

No, i uz nedostatnu potporu državnih institucija, ove se žene i dalje bore. Najtežu bitku, onu za vlastiti život, već su dobile, a sada kreću dalje. S osmijehom na licu i iskustvom "u džepu", herojine našega društva svakoga dana doprinose pozitivnim pomacima i olakšavaju zasigurno najteža vremena ženama oboljelim od raka dojke.

Izvor: POST.HR